Snowden, bitcoin, privátnosť, cenzúra

Prečo Bitcoin nemožno definovať

Všetci sa snažia v nejakej fáze definovať bitcoin a jeho prozaické opisy sa líšia rovnako ako ľudia, ktorí s nimi prichádzajú. Vravím vám, že pokúšať sa definovať bitcoin je márne a spôsobuje to viac problémov než prínosov v podobe pochopenia definície.

Predstavte si človeka, pôsobiaceho v oblasti vývoja softvéru, ktorý sa rozhodol vystúpiť pred regulátormi, aby definoval bitcoin. Prevádzkuje firmu, ktorá používa bitcoin. V tomto prípade na evidenciu zákuskov. Keď sa regulátor nevrlo spýta, čo je bitcoin, tento človek bez prikrášľovania povie: “Je to spôsob udržovania prehľadu o zákuskoch.”

Tento opis nie je nesprávny. Bitcoin možno použiť na evidovanie toho, kto a aký zákusok obdržal, ale je to ako povedať, že “pinzety slúžia na špáranie sa v nose.” Áno, možno ich použiť na vŕtanie sa v nose, ale rovnako tak ich možno použiť na triedenie surových diamantov.

Pretože bitcoin možno použiť doslova za akýmkoľvek účelom, je kompletne nesprávne, že samozvaní ľudia sa pokúšajú vnútiť ich vlastné definície miliónom iných ľudí. Je úplne neetické hovoriť iným ľuďom, čo môžu a nemôžu robiť s ich softvérom. Toto je priamy dôsledok počítačových analfabetov, ktorí to myslia dobre a ponáhľajú sa za zákonodarcami s cieľom definovať bitcoin.

Tí najlepší z týchto ľudí priznajú, že sa môžu mýliť, ale to ich zločin robí ešte horším. Vyzývajú úrady, aby regulovali bitcoin priznávajúc, že mu úplne nerozumejú. Samozrejme, určite je pravdou, že nevidia do budúcnosti a nemajú šajnu, čo bude ďalej.

Máte slobodu napísať čokoľvek chcete (pokiaľ je to softvér, v tom prípade v NewYorku potrebujete licenciu), špekulovať a verejne realizovať myšlienkové experimenty. Všetky tieto aktivity sú veľmi užitočné a príjemné. Čo však nie je vôbec užitočné, je pokúšať sa dotlačiť bitcoin niekam použitím analógie, ktorú gauneri voči všetkým zneužijú. Nemusíte ísť za nepriateľom, aby ste mu vysvetlili bitcoin. Jeho neznalosť je výhodou. Naozaj chcete včas upozorniť veľmi mocných ľudí, ktorí môžu byť každú chvíľu vytlačení z biznisu a ktorí spávajú so štátom?

Naozaj ste tak hlúpi?

No a čo, keď fosílna trieda nerozumie bitcoinu? Koho to zaujíma? Ako vám to, že fosílna trieda rozumie bitcoinu, pomôže objaviť a rozvíjať vaše produkty? V žiadnom prípade nezainvestujú do vašej firmy, pretože nerozumejú tomu, čo robíte. A ak by aj rozumeli, pochopili by, že vy ste pre nich existenčnou hrozbou. Poženú to ešte vyššie v snahe vás úplne zničiť a otvorene sa chváliť a vyhrážať, že k tomu naozaj dôjde.

Prečo Bitcoin nemožno definovať

Vašim najlepším krokom je byť ticho, prestať sa objavovať pred komisiami, kongresom a regulátormi a namiesto toho pracovať na vašom softvéri a biznis modeli. Presne takto sa Skype stal telefonickou spoločnosťou bez toho, aby ich nejakí regulátori vyrušovali. Ak ste to náhodou nevedeli, vaše rozprávanie o “narúšaní” systému nikomu na pocite bezpečnosti nepridá. Iba im dáte pocítiť, že sú hlúpi a že aj tak vyzerajú. A to to vnímajú ako priamu, otvorenú hrozbu. Narušenie sa deje pri búrkach a hurikánoch. Z nich majú ľudia strach. Napriek tomu otvorene hovoríte, že narušenie prichádza a rozprávate pre nich nezrozumiteľným spôsobom a nútite ich k tomu, aby sa cítili nepríjemne.

MISIA SPLNENÁ

Bitcoin je softvér. To znamená, že je nekonečne flexibilný a možno ho použiť doslova na všetko. Vaša zúžená predstava o tom, čo dokáže, človek uznávajúci, že vy sami tomu nerozumiete, by nemal byť štandardom, ktorému sa všetci musia prispôsobiť. Vaše myšlienky sú vaším problémom, nie problémom ostatných.
Ako som už skôr povedal, všetko to nakoniec skončí na súde. Potom bude bitcoin zbavený kvetnatých opisov a zostane skutočná definícia bitcoinu, ktorá je tou správnou:

JE TO SOFTVÉR

Kategoricky to dokážeme a žiadny súd nebude môcť povedať, že sa mýlime, pretože to dokážeme. Dvaja sudcovia už učinili rozhodnutia ukazujúce týmto smerom. Doba dobrodinca “Bitcoin analogizéra” sa blíži k vítanému koncu. Keď tento koniec nastane, skončia všetky nezmyselné argumenty a ľudia pretláčajúci historky budú musieť prísť s nejakými novými príbehmi niekde inde.

V tomto sú však dobrí, takže to nebude problém!

 

Zdroj: Beautyon – “Why You Can’t Define Bitcoin”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *