Rekordná cena Bitcoinu je bližšie ako sa zdá

Čo? Že čo to má znamenať, veď doteraz maximálna úroveň 1150 Usd z decembra 2013 je stále v nedohľadne? To je síce pravda, aj keď nie tak celkom.

 

Vinny Lingham objasňuje mylné chápanie trhovej kapitalizácie kryptomien a špeciálne Bitcoinu. V skratke: Po zohľadnení množstva nezvratne stratených Bitcoinov + Satoshiho porcie a množstva novovyťažených Bitcoinov, bola čistá trhová kapitalizácia na vrchole zhruba 10, 8 mld. Usd (oproti nominálnej 13,8 mld.).V máji 2016 pri cene 528 Usd takmer 7 mld. dolárov.

 

Na základe toho odvodil, že momentálne (v čase písania jeho článku koncom mája) rekordné maximum je, po zarátaní týchto faktorov, zhruba 700 Usd. A naozaj, cena má problém preškriabať sa cez túto úroveň, ktorá je zároveň technicky silnou rezistentnou bariérou (Fibo, dôležité historické úrovne, …).

 

To ma inšpirovalo nazrieť trochu do histórie a časov, kedy bol Mark Karpeles na vrchole svojej krátkej slávy a Mt.Gox jedinou “poriadnou” kryptoburzou, kde sa dalo obchodovať. Keďže Lingham uvádza v tabuľke, až na dva cenové míľniky, arbitrárne vybrané časové body a tiež nevedno, koľko presne BTC je nedobytných alebo sa postupne stráca, jediným kvantifikovateľným faktorom tak ostáva miera (dez)inflácie.

 

Zvolil som väčšinu dôležitých cenových úrovní od roku 2010 (viď tabuľka), kedy cena prvý krát atakovala 0,5 Usd za Bitcoin (áno, bolo to iba pred šiestimi rokmi). Tieto úrovne boli kedysi rekordnými (ATH, “all time high”), o ktorých sa mnoho ľudí nazdávalo, že už nebudú prekonané. A predsa…

 

BTC_ATH

 

Po dosiahnutí nominálneho ATH a postupnom rolovaní grafu doprava sa upravené ATH mení v čase. Keďže bitcoinov pribúda, relatívna rekordná úroveň postupne klesá. V prvých rokoch dosť prudko, momentálne veľmi pomaly. Zaujímali ma body, v ktorých sa toto relatívne ATH stretlo s aktuálnou cenou a reakcia ceny. A takto to vyzeralo na Mt.Goxe:

ATHinfladjMtGox2011

ATHinfladjMtGox2012

ATHinfladjMtGox2013

Verím, že k obrázkom a tabuľke nie je treba veľa ďalších slov. Ale keby predsa len…
Každý doterajší prelom relatívneho ATH znamenal prudký nárast ceny. Zväčša tento prelom prišiel iba pár dní pred nominálnym a v o niečo výhodnejšej cene. No v roku 2012 o tri mesiace s predstihom a pri polovičnej cene za Bitcoin.

 

Oko skúseného tradera zároveň môže odhaliť, že už len samotný break na dennom grafe je zobchodovateľnou príležitosťou. Potenciálny zisk- aspoň trojciferné zhodnotenie. Potenciálna strata – zatvorenie ceny na dennom grafe pod breakovou sviečkou. Risk/reward ratio sa mi ani nechce vyčíslovať:) Zároveň treba zdôrazniť fakt, že zo štyroch tu uvedených breakov, sa cena vrátila v budúcnosti naspäť k tejto úrovni iba raz.

 

ATHinfladjBitstamp2016

 

Samozrejme, minulý vývoj a predchádzajúce zisky ešte neznamenajú, že to tak bude aj v budúcnosti. No štatistika a psychológia sú na vašej strane.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *