Bitcoin – nový investičný nástroj (3.) Cenová nezávislosť

Aj vzhľadom na jedinečné politicko-ekonomické vlastnosti by sa cena Bitcoinu mala správať odlišne v porovnaní s inými aktívami, pretože ju ovplyvňujú iné sily na trhu. Toto správanie možno kvantitatívne vyjadriť koreláciou, teda štandardným meradlom toho, ako a či sa cena jednotlivých skupín aktív hýbe spolu. Korelácia môže nadobudnúť hodnoty od -1 (nepriama závislosť) do +1 (úplná priama závislosť), pričom 0 znamená najväčšiu možnú izolovanosť a predznamenáva samostatný druh investičného aktíva.

 

correlation

 

A práve touto nezávislosťou sa vyznačovali pohyby ceny Bitcoinu v doterajších rokoch. Podľa štúdie je “jediným aktívom, ktoré neustále udržiava nízke korelácie so všetkými ostatnými aktívami. Je pozoruhodné, že maximálna pozitívna alebo negatívna závislosť, ktorú Bitcoin vykázal, je minimálnou pre ostatné aktíva medzi sebou.”

 

correl

 

Priemerná ročná miera korelácie Bitcoinu k ostatným nástrojom (menám, zlatu, akciám, nehnuteľnostiam, dlhopisom, rope) za posledných päť rokov je takmer nulová, presnejšie -0.02. To je sen každého portfólio manažéra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *