Ekonóm FED-u: bitcoin je ďalším bezpečným aktívom

Americká centrálna banka FED síce patrí medzi najdiabolskejšie inštitúcie dnešnej doby, no v jej útrobách sa občas nájdu aj ekonómovia schopní spočítať si 2+2. David Andolfatto zo St. Louis sa na svojom osobnom blogu zamýšľa nad tým, či je bitcoin bezpečné aktívum.

 

…”Bezpečné aktívum je objekt s vlastnosťami, na ktorých sa obe strany dokážu veľmi rýchlo zhodnúť a za nízke náklady. Bezpečné aktíva zvyknú byť jednoduchými. Historicky to boli napríklad komodity ako soľ, vzácne kovy alebo mince.”

 

…“Hotovosť a zlato sú jednoduchými objektami. Skutočnosť, že sa z nich neplatí žiadny úrok, ich činí ešte jednoduchšími. Nie je potrebný žiadny čas na preskúmanie spoľahlivosti, či “neproduktívne” aktívum platí dividendu. Všetci sa ihneď zhodnú na tom, že dividenda je nulová. Tento typ informačnej symetrie je vysoko žiadaný v časoch finančnej neistoty, kedy nikto nevie na isto, čo iní ľudia vedia o cenných papieroch, ktoré predávajú.”

 

…“To ma privádza k bitcoinu. Myslím, že bitcoin môže byť ďalším výborným bezpečným aktívom na celom svete. Prinajmenšom sa vyznačuje všetkými vlastnosťami, ktoré sa od takéhoto aktíva žiadajú. Je to jednoduché aktívum. Nevzťahuje sa na neho žiadny právny nárok voči čomukoľvek s vnútornou hodnotou. Neplatí žiadny úrok. Mať v držbe bitcoin znamená vlastniť ho, pokiaľ tu nie je zainteresovaná protistrana.

 

5405228447_d142fe5bf0_o

 

…“Aj keď bitcoin nie je podľa mňa zrovna ideálnym monetárnym nástrojom, to mu nebráni, aby slúžil ako bezpečné aktívum alebo dlhodobý uchovávateľ hodnoty. Keď sa zavŕši trhová penetrácia, jeho správanie výnosovosti bude pravdepodobne kopírovať správanie akéhokoľvek iného bezpečného aktíva.

 

Tieto vo všeobecnosti dosahujú nízky očakávaný výnos (to znamená, že sú drahé). Investori môžu očakávať nezvyčajne vysoké výnosy v čase krízy. Ale ak nakúpite na vrchole, môžete čakať nezvyčajne vysoké straty, ak kríza ustúpi. V skratke, je to výborná investícia- za predpokladu, že dokážete predvídať, kedy sa kríza objaví a kedy skončí!”

 

A teraz básnická otázka: žijeme v čase pokojnej ekonomickej istoty?

 

 

Foto-Flickr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *