Banky v problémoch? Bitcoin užívateľ nedotknutý!

Pozícia Deutsche Bank je vraj pevná ako skala. No to isté sa vravelo o Dexii, AIG, Lehman Brothers, Bear Stearns… Všetky banky fungujú v systéme frakčných rezerv a preto sú už niekoľko rokov na pokraji krachu, nad ktorým ich držia iba centrálne banky. Súčasný preúverovaný a prepákovaný finančný systém je iba ilúzia vlečúca sa zotrvačnosťou, ktorá sa pri menšom poryve protivetra zrúca ako domček z kariet.
Otázka je, čo establišment zamýšľa s DB. Ak banka skrachuje, nastane totálny chaos a ohrozený bude celý finančný systém. ECB by musela niečo natlačiť a vykryť straty pre ostatné banky. Euro by sa ešte pár rokov potácalo hlboko pod dolárom.

Druhá možnosť: DB to “prežije” vďaka pomoci ECB alebo inej tropísmenkovej inštitúcie. Nastane hyperinflácia, príde reset a euro nahradí dolár alebo nejaká forma digitálnej fiat meny. Ľudia s úsporami prídu o všetko. Ak tie úspory neboli vo forme nehnuteľnosti, drahých kovov alebo Bitcoinu.

 

CaymSHyUYAA1SBC
Pravdepodobnosť krachu Deutsche Bank

 

Neistota vo svete peňazí stúpa každým dňom a novým dnom ceny akcií bánk. Desaťročia bolo ľuďom vtĺkané do hláv, že akcie môžu ísť iba smerom nahor. Že peniaze uložené v banke sú ich a v bezpečí. Že výnosy na štátnych dlhopisoch síce nie sú vysoké, no sú tým najbezpečnejším prístavom. Že zlato alebo striebro ako peniaze a poistka proti inflácií sú mŕtve. Že Bitcoin je príliš volatilný ako uchovávateľ hodnoty. Že je lepšie zveriť peniaze niekomu inému a dúfať, že ak ich aj nezhodnotí, aspoň neznehodnotí.

 

Nič z toho nie je pravda. Od začiatku roka zaznamenávajú všetky akciové trhy mínusové čísla, ceny niektorých bánk sa ocitli dokonca pod úrovňou roku 2008. Vaše peniaze v banke nie sú v skutočnosti vaše. Stačí sa opýtať Grékov, Cyperčanov… Vlastne stačí, keď prídete do banky alebo bankomatu a chcete vybrať väčšiu čiastku. Za to, že štátu požičiate peniaze, ešte musíte platiť úrok. Tak vám treba, ak tak robíte. O chvíľu tento úrok budú vyberať aj banky za “vaše” uložené peniaze. Tak vám treba, ak im to dovolíte.

 

CaySbKRUMAA060t
Výnosy vládnych dlhopisov podľa krajín

 

Vzácne kovy môžu hrať nejakú dobu “mŕtveho chrobáka”, no nakoniec, aj napriek nevôli establišmentu, zohľadnia množstvo natlačených papierikov v ekonomike. S padajúcimi akciami sa cena zlata od začiatku roka zvýšila o vyše 100 Usd/uncu. Hoci cena Bitcoinu klesla oproti koncu roka, už tretí týždeň sa drží v tesnom rozpätí a volatilita je prakticky na minime, na rozdiel od fiat mien alebo akcií.

 

Ak vaše peniaze zverené nejakému “osvedčenému” bankovému fondu zarábajú, zrejme ste jeden z mála šťastlivcov. Spravidla totiž tieto produkty investujú najmä do tradičných akcií a dlhopisov. Ak nechcete riskovať, ale iba uložiť úspory na bezpečné miesto, banku nehľadajte z dôvodov spomenutých vyššie. Vyvstáva teda otázka kam s peniazmi? Mám pre vás nepríjemnú správu. Musíte sa naučiť starať sa o ne sami. “Akože ja mám byť bankou?” Áno, presne tak to myslím. Bitcoin to elegantne umožňuje. Iba vy rozhodujete, či, kam, za akých podmienok a koľko peňazí pošlete alebo radšej bezpečne uschováte. Hádam netreba podotýkať, že to všetko takmer zadarmo. Takmer, pretože vyžaduje vaše úsilie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *