India pár týždňov po: Ekonomika v šoku, Bitcoin s novým impulzom

Následky zrušenia najpoužívanejších bankoviek v Indii (ekvivalent nominálnej hodnoty 7, resp. 14 eur) sa začínajú prejavovať. Ľudia menej kupujú autá, menej sa stravujú v reštauráciách, rušia rezervácie hotelov, luxusné obchody prepúšťajú ľudí, dokonca zlatníctva hlásia prudký pokles predajov v tradične najrušnejšom období roku, bolywoodske štúdiá odkladajú premiéry filmov v kinách… Výrazne vzrástli objemy peňažných depozitov v bankách, pôžičky a investičné produkty príliš nejdú.

India je pekným príkladom, ako dopadne ekonomika, kde hotovosť hrá stále hlavnú úlohu pri výmene tovaru a služieb. Jej stiahnutie z obehu sa v skutočnosti nedeje pre boj proti praniu špinavých peňazí, korupcii, či terorizmu. To je iba zásterka. Pravým dôvodom je snaha zbaviť ľudí kontroly nad vlastnými peniazmi, umožniť ich znehodnotenie a z ľudí spraviť bábkové figúrky.

india

Preto sa nemožno čudovať, že objem zobchodovaných bitcoinov v Indii cez Localbitcoins za minulý týždeň dosiahol rekordnú úroveň v hodnote vyše 380-tisíc eur. Áno, vzhľadom na počet obyvateľov je to kvapka v mori.

No väčšina vyše miliardovej populácie stále nepoužíva bankový účet a kroky tamojšej vlády ju rozhodne nepodporujú v opaku. Bitcoin tu má teda dobrú živnú pôdu a adopčný potenciál.

Koniec-koncov, rovnako ako v iných častiach sveta, kde sa politici a banksteri snažia zotročiť ľudí.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *