Ako a kedy nakupovať Bitcoin dlhodobo

Vraví sa, že ideálny čas na dlhodobú kúpu Bitcoinu (teda nie každodenné špekulovanie) je každý deň. Pravda, ak vaše voľné zdroje miniete niekde tesne pri historickom vrchole, čakanie na plusové čísla sa môže natiahnuť aj na niekoľko rokov. Pozdrav všetkým, ktorí pred dva a pol rokom nakupovali v ošiali nad 800 Usd a doteraz držia…

Preto je dobré mať určitý systém alebo aspoň pár základných pravidiel, podľa ktorých realizujete takýto dlhodobý nákup. Pritom tie pravidlá nemusia byť komplikované. Zjednodušene povedané, stačí nenakupovať na vrchole a predávať na dne. Iba keby človek vedel v danom momente, že je to vrchol alebo dno, však? 🙂

Okrem celkového pohľadu na graf s dlhodobým časovým obdobím (mesačné, týždenné sviečky) sú obľúbeným indikátorom obchodníkov a investorov pohyblivé priemery. Ak sa cena nachádza nad nimi, trh je spravidla v rastom trende, pod nimi v klesajúcom. Náladu na trhu pomáha určiť aj sklon čiary. Rastúca znamená býčiu, klesajúca logicky medvediu, rovná čiara indikuje nerozhodnosť špekulantov o smerovaní ceny.

Najčastejšie používanými dlhodobými priemermi sú 50, 100 a 200. Teda pri dňových sviečkach ide o priemernú cenu za posledných 50, 100 a 200 dní. Ak máte otvorený graf s týždňovými sviečkami, potom je to 50, 100 a 200 týždňov.

 

bkm47pVs

 

Pri pohľade na vyššie uvedený graf by vám mala byť jasná stratégia nakupovania BTC. Nechce to nič iné, iba trpezlivosť pri čakaní na pokles ceny k modrej čiare (50-týždňový exponenciálny pohyblivý priemer). Ako určite vidíte, cena sa od tejto úrovne alebo v jej tesnej blízkosti takmer vždy odráža nahor. Stačí teda nastaviť nákupný príkaz niekde v tomto pásme a počkať na potvrdenie odrazu.

Samozrejme, stáva sa aj to, že cena prerazí tento priemer smerom nadol. Vtedy treba vystúpiť zo stratovej pozície, prípadne otvoriť krátku pozíciu (predať BTC). To už záleží od vašej konkrétnej stratégie. Pre niekoho to môže byť zase signál na dokupovanie ďalších BTC za ešte výhodnejšiu cenu.

A čo teda vraví graf s 50-týždňovým priemerom v týchto dňoch? Že výborná príležitosť k nákupu bola minulý týždeň pri udalostiach na Bitfinexe, kedy sa cena po deviatich mesiacoch znova priblížila k modrej čiare. A opäť sa potvrdilo staré známe, keď tečie krv, treba nakupovať.

Aktuálne analýzy trhu a obchodné signály nielen pre BTC, ale aj iné kryptomeny, nájdete tu a na facebookovej stránke Bitcoinpit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *