V čom je hodnota bitcoinu – všetko čo chcete vedieť o digitálnej mene (III.)

Pokračovanie (tu je prvá a druhá časť) najčastejších otázok a odpovedí o bitcoine pre začiatočníkov aj stredne pokročilých:

Môže niekto bitcoin “vypnúť”?

Bitcoin vyžaduje prístup k internetu a špeciálny softvér pre vytváranie a overovanie transakcií. Ak by chcel niekto zastaviť ľudí v používaní bitcoinu, musel by zrušiť komunikačné kanály.

Bitcoin čelí rovnakému riziku ako akýkoľvek iný internetový protokol. Môže byť filtrovaný alebo odmietnutý poskytovateľmi internetových služieb. Avšak neexistuje tu žiadna organizácia, ktorá keby sa zrušila (vypla), tak to výrazne naruší sieť.

Napríklad ak by sa zatvorila veľká bitcoinová zmenáreň, stále možno využiť inú zmenárenskú službu alebo obchodovať osobne. V tomto zmysle je bitcoin ťažké zrušiť rovnako ako BitTorrent.

Je bitcoin ničím nekrytý?

Hodnota bitcoinu (a všetkých iných statkov) je čisto subjektívna a závisí od individuálneho ocenenia. Samozrejme, hodnoty môžu byť sčítavané a spriemerované. No všetky stoja na vratkej ploche individuálneho rozhodnutia nakupovať alebo zdržania sa nákupu. To isté platí o dolároch, zlate, rope, potravinách.

Neexistuje objektívna hodnota bitcoinu. Ale je niekoľko dôvodov, prečo ho ľudia používajú. Predovšetkým, bitcoin dokazuje každým dňom svoj mohutný register vlastníctva peňazí:

  1. nikto nedokáže vrátiť späť transakcie, zmraziť účty alebo zobrať peniaze niekoho iného.
  2. bitcoin poskytuje lepšie súkromie ako moderné bankovníctvo.
  3. neexistuje riziko, že množstvo bitcoinov sa jedného dňa náhle zvýši a vaše úspory stratia hodnotu.

Je spravodlivé, že tí, čo už skôr nadobudli bitcoiny, ich získali ľahšie a zbohatli?

Áno. Títo ľudia podstúpili riziko vynaloženia ich času a energie na projekt, ktorý sa ukazuje byť užitočný pre ľudí, ktorí sa do neho zapojili neskôr. Čím ľudia viac dôverujú sieti, tým viac sú ochotní do nej investovať. Tým sa zvyšuje cena Bitcoinu.

V čom je hodnota bitcoinu

Nie je bitcoin ďalšia podvodná pyramídová hra?

Nie. Bitcoin nesľubuje žiadne výnosy. Neexistuje žiadny centrálny vydávateľ. Každý, kto ťaží bitcoiny, robí proces drahším pre seba aj ostatných ťažiarov, ale zároveň zvyšuje spoľahlivosť bitcoinu pre všetkých.

V čom je hodnota bitcoinu?

Presne ako hociaká iná mena alebo akcia, aj bitcoin je predmetom špekulatívnych bublín a prasknutí. Časť jeho hodnoty je založená na ochote používateľov míňať a prijímať. Zatiaľ čo druhá časť je založená na očakávaní rastu alebo poklesu tejto ochoty.

Ak očakávanie vzrastie príliš, hodnota bitcoinu môže rýchlo stúpnuť až na úroveň, kde už nikto nebude chcieť kupovať. Vtedy ľudia budú predávať, až pokiaľ cena neklesne na “normálnu” úroveň. Tieto prudké špekulatívne vzostupy sa budú zmenšovať so zväčšujúcim sa trhom a zmenšujúcim sa individuálnym podielom bitcoinov.

Nie je hlúpe vyrábať bitcoin míňaním elektriny?

Niektorí ľudia míňajú energiu na tlačenie kovových mincí so sofistikovanými vzormi na sťaženie falšovania. Táto činnosť je nepotrebná, iba ak nikto nechce kupovať alebo používať takéto mince.

Transakcie sa zabezpečujú ich vkladaním do blokov, ktoré je výpočtovo náročné generovať. Človek musí vynaložiť čas a elektrinu, aby overil a zabezpečil transakciu pred dvojitým minutím a neoprávneným vytváraním peňazí.

Tí, ktorí vkladajú svoje zdroje na zaisťovanie zatiaľ mladej a rastúcej siete, sú odmeňovaní bitcoinami. Automaticky prispôsobovaná obtiažnosť ťaženia zabezpečuje, že množstvo vynaloženej energie je určované momentálnym dopytom po bitcoinoch, nie viac ani menej.

Prečo by ľudia vytvárali bitcoin bloky, keď bude odmena veľmi nízka?

Každá transakcia môže zahŕňať poplatky, aby bola zaradená do bloku. V súčasnosti je tento poplatok spravidla nulový pri väčších transakciách a zanedbateľne malý pri menších transakciách (aby sa predchádzalo spamu). Keď táto odmena bude väčšia, poplatky sa stanú hlavnou motiváciou pre vytváranie blokov.

Bitcoin bloky vznikajú pri stabilnom tempe (6 blokov za hodinu) a každý blok má obmedzenú veľkosť (1 Mb). V súčasnosti dosahuje veľkosť typického bloku 50-200 Kb. Keď sa množstvo bitcoin transakcií zvýši, začnú súperiť o miesto v bloku. Týmto sa zvýši priemerný poplatok. Protokol sa môže v budúcnosti zmeniť tak, aby umožňoval väčšie bloky.

Musím neustále míňať elektrinu na používanie bitcoinu?

Ak nevytvárate bloky, nebudete míňať veľa elektriny. Na uschovanie bitcoinov potrebujete iba bitcoin peňaženku s tajnými kľúčmi. Na to, aby ste poslali bitcoin, potrebujete aplikáciu, ktorá synchronizuje transakcie so sieťou. Pre oboje môžete použiť aplikáciu pre váš počítač alebo mobilný telefón, alebo môžete využiť nejakú službu (peňaženku) na internete.

Musím byť pripojený na internet, aby som prijal bitcoin platbu?

Nie. Platba sa posiela prenesením podpísanej transakcie do siete. Všetko čo potrebujete spraviť, je dať druhej osobe adresy, na ktoré vám môže poslať bitcoiny. Pre skontrolovanie platby si môžete pozrieť stav transakcie na http://blockchain.info alebo podobnej službe. Digitálny podpis je potrebný iba vtedy, keď chcete minúť (poslať) bitcoiny, nie pri ich prijatí.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *